Acupunctuur en Vruchtbaarheid

Een natuurlijke en niet-invasieve optie: hoe acupunctuur kan bijdragen aan succesvolle vruchtbaarheid en IVF

acupunctuur-en-vruchtbaarheid

Acupunctuur als vruchtbaarheidsbehandeling

Acupunctuur is een oude Chinese geneeskunde die al eeuwenlang wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. Het is een natuurlijke, niet-invasieve optie die steeds vaker wordt gebruikt bij de behandeling van onvruchtbaarheidsproblemen. Acupunctuur kan worden gecombineerd met andere vormen van onvruchtbaarheidsbehandeling, zoals IVF (in vitro fertilisatie), om de kans op een succesvolle zwangerschap te vergroten. Het kan helpen bij het reguleren van hormonen, het verbeteren van de bloedsomloop en het verminderen van stress, wat allemaal kan bijdragen aan een succesvolle zwangerschap en IVF. In dit artikel wordt dieper ingegaan op hoe acupunctuur de vruchtbaarheid kan bevorderen en welk onderzoek in deze richting is gedaan.

Acupunctuur en vruchtbaarheid: onderzoek toont positieve effecten bij combinatie met IVF

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de effecten van acupunctuur op de vruchtbaarheid. Veel van deze onderzoeken tonen aan dat acupunctuur de kansen op een succesvolle zwangerschap kan helpen vergroten, vooral in combinatie met andere vormen van vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF.


Uit een studie uitgevoerd door het British Medical Journal bleek bijvoorbeeld dat vrouwen die acupunctuur kregen tijdens en na IVF hogere slagingspercentages hadden dan degenen die dat niet deden. De studie concludeerde dat acupunctuur kan helpen de bloedtoevoer naar de baarmoeder te verbeteren en stress te verminderen, wat een bevruchte eicel beter kan implanteren.


Een andere studie gepubliceerd in het Journal of Integrative Medicine vond dat acupunctuur de kwaliteit van de eieren kan verbeteren bij vrouwen met lagere dan normale ovariƫle reserves. De studie concludeerde dat acupunctuur kan helpen bij het reguleren van hormonen, het stimuleren van de eisprong en het verbeteren van de eicelkwaliteit.


Een meta-analyse van verschillende onderzoeken gepubliceerd in het Journal of Assisted Reproduction and Genetics wees uit dat acupunctuur tijdens IVF een kleine maar significante toename van het aantal zwangerschappen veroorzaakte.

Voordelen van acupunctuur voor vruchtbaarheid op een rijtje

  • Acupunctuur kan helpen de bloedtoevoer naar de baarmoeder en eierstokken te verbeteren, waardoor de kans op succesvolle implantatie van een bevruchte eicel groter wordt.
  • Acupunctuur kan helpen bij het reguleren van hormonen waardoor de eisprong wordt gestimuleerd en de kwaliteit van de eicellen verbetert.
  • Acupunctuur kan helpen stress te verminderen en zo bijdragen aan een succesvolle IVF-cyclus.
  • Studies hebben aangetoond dat vrouwen die acupunctuur krijgen tijdens en na IVF hogere slagingspercentages hebben dan degenen die dat niet doen.
  • Acupunctuur kan een natuurlijke, niet-invasieve aanvulling zijn op traditionele onvruchtbaarheidsbehandelingen en IVF.


Vul hieronder het formulier in als u vragen heeft en dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op!