Acupunctuur en Endometriose 

Acupunctuur: Een effectieve behandeloptie voor endometriose

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische ziekte waarbij baarmoederachtig weefsel buiten de baarmoeder groeit, meestal in de eierstokken, het bekken, de darmen of andere delen van het lichaam. Dit weefsel reageert op hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus, waardoor het opzwelt, bloedt en littekenweefsel achterlaat. Dit kan leiden tot hevige pijn, zowel tijdens de menstruatie als andere periodes van de maand, evenals zwangerschapsproblemen, onregelmatige menstruatie, darm- en blaasproblemen.

De exacte oorzaak van endometriose is onbekend, maar men denkt dat het verband houdt met een combinatie van factoren, waaronder genetica, immuunstoornissen, hormoonspiegels en menstruatiebloedingen uit de 'baarmoeder'.

Behandelingen voor endometriose kunnen variëren van medicijnen, zoals pijnstillers, hormonen en ontstekingsremmende medicijnen, tot operaties. Aanvullende behandelingen, zoals acupunctuur, kunnen ook worden overwogen om de symptomen te verlichten en het herstel te bevorderen.

Hoe kan acupunctuur helpen bij endometriose?

Vermindering van pijn

Acupunctuur werkt door het zenuwstelsel te beïnvloeden en de bloedcirculatie te verbeteren, wat kan leiden tot vermindering van pijn en ontsteking. Bij endometriose, waar pijn vaak het belangrijkste symptoom is, kan acupunctuur de pijn verlichten en de kwaliteit van leven verbeteren.

Regulering van hormonen

Acupunctuur kan ook helpen bij het reguleren van hormonen, waaronder het verminderen van niveaus van stresshormonen die bijdragen aan pijn en ontsteking. Hierdoor kan het lichaam beter herstellen en de symptomen van endometriose verlichten

Verbetering van de bloedsomloop

Een gezonde doorbloeding is belangrijk voor het lichaam om te herstellen en te genezen. Acupunctuur kan de bloedcirculatie verbeteren en helpen bij het verwijderen van afvalstoffen en ontstekingen, waardoor ontstekingen worden verminderd

Stimulering van het immuunsysteem

Acupunctuur kan ook het immuunsysteem stimuleren, waardoor het lichaam ontstekingen en pijn beter kan bestrijden. Dit kan leiden tot een vermindering van de symptomen van endometriose.


Chinese geneeswijze Breda

De aanpak van de gezondheidspraktijk Danergia

Een acupunctuur behandeling begint meestal met een intakegesprek waarbij de acupuncturist informatie verzamelt over de gezondheid en klachten van de patiënt. Dit kan bestaan uit het stellen van vragen over het medische verleden van de patiënt, het doen van een lichamelijk onderzoek en het beoordelen van de pols en de tong van de patiënt.

Na het intakegesprek zal de acupuncturist de juiste acupunctuurpunten selecteren op basis van de verzamelde informatie en de traditionele Chinese geneeskunde. De acupuncturist zal vervolgens zeer dunne naalden in deze punten plaatsen. Deze naalden blijven meestal tussen 15 en 30 minuten zitten. Sommige mensen ervaren een licht tintelend of prikkelend gevoel bij het inbrengen van de naalden, maar de behandeling wordt over het algemeen als pijnloos beschouwd.

Na de behandeling kan de patiënt eventueel aanvullende behandelingen ontvangen, zoals warmte- of kruidenbehandelingen. De acupuncturist zal ook advies geven over veranderingen in de levensstijl die kunnen helpen om de klachten te verminderen.

De behandelingen worden meestal een paar keer per week gegeven en de totale duur van de behandeling kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de aard en ernst van de klachten. Naarmate de behandeling vordert, zullen de klachten van de patiënt over het algemeen afnemen totdat ze helemaal verdwijnen.

Lees hier meer over de Gezondheidspraktijk Danergia acupunctuur Breda

Vul hieronder het formulier in als u vragen heeft en dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op!