Acupunctuur bij Tinnitus

Een alternatieve aanpak voor het beheersen van tinnitus symptomen door middel van acupunctuur

Wat is Tinnitus?

Tinnitus is een aandoening waarbij mensen horen of voelen van een oorsuizen of piepende geluiden die niet afkomstig zijn van externe bronnen. Het is een frequent voorkomende aandoening die de kwaliteit van leven van de patiënten kan beïnvloeden en kan leiden tot vermoeidheid, slaapproblemen, concentratieproblemen en angst.

De oorzaak van tinnitus is nog steeds niet volledig begrepen, maar er zijn verschillende factoren die de ontwikkeling van tinnitus kunnen bevorderen, waaronder blootstelling aan hard geluid, ouderdom, hoge bloeddruk, sommige medicijnen, stress en angst.

Tinnitus kan worden onderzocht door een audioloog of gehoorspecialist. Er zijn verschillende behandelmethoden beschikbaar voor tinnitus, waaronder acupunctuur, cognitieve gedragstherapie, geluidsbehandeling en medicijnen. De meest geschikte behandeling hangt af van de specifieke oorzaak en symptomen van de patiënt.


acupunctuur breda

Wat is acupunctuur en hoe kan het u helpen?

Acupunctuur is een oude behandelmethode uit de Chinese geneeskunde die al meer dan 2500 jaar bestaat. Het is gebaseerd op het idee dat er een natuurlijke stroom van energie, ook wel qi genoemd, door het menselijk lichaam stroomt. Door middel van het plaatsen van dunne naalden op specifieke punten op het lichaam, kan de acupuncturist de qi stroming beïnvloeden en daarmee de gezondheid verbeteren.

Acupunctuur is een zeer effectieve behandeling voor een breed scala aan klachten en aandoeningen, zoals chronische pijn, stress, slaapproblemen en andere gezondheidsproblemen. Het is ook een veilige behandelmethode, mits uitgevoerd door een professionele en ervaren acupuncturist.


Acupunctuur bij Tinnitus

Hoe kan acupunctuur helpen bij Tinnitus

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die is gebaseerd op het geloof dat het lichaam wordt aangestuurd door energiebanen die lopen langs specifieke punten op het lichaam. Deze punten worden acupunctuurpunten genoemd en door het steken van naalden in deze punten kan de energiestroom worden gestimuleerd of versterkt.

Tinnitus is een aandoening waarbij mensen horen of voelen van een oorsuizen of piepende geluiden die niet afkomstig zijn van externe bronnen. Het is een complexe aandoening die nog steeds niet volledig begrepen wordt door de medische wetenschap en er is nog geen effectieve behandeling voor.

Er is echter bewijs dat acupunctuur kan helpen bij tinnitus. Dit komt omdat acupunctuur een effectieve behandeling is voor stress en angst, die beide factoren zijn die tinnitus kunnen verergeren. Bovendien kan acupunctuur ook helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van ontstekingen in het oor, wat ook kan bijdragen aan de verbetering van tinnitus symptomen.

Er zijn verschillende acupunctuurpunten die worden gebruikt voor de behandeling van tinnitus. Deze punten zijn meestal gelegen op de oorschelp, nek, hoofd en rug. Acupuncturisten kiezen de punten op basis van de specifieke symptomen van de patiënt. Bovendien wordt ook rekening gehouden met de algemene gezondheidstoestand van de patiënt en eventuele aanwezige onderliggende aandoeningen die tinnitus kunnen verergeren.

Acupunctuurbehandelingen voor tinnitus kunnen variëren van enkele sessies tot regelmatige behandelingen over een langere periode. Het is belangrijk om te weten dat de resultaten van acupunctuur niet altijd onmiddellijk zichtbaar zijn en dat het soms enige tijd kan duren voordat de symptomen van tinnitus verbeteren.

Er is echter veel bewijs dat acupunctuur een veilige en effectieve behandelmethode is voor tinnitus. Bovendien is het een natuurlijke behandeling die geen bijwerkingen heeft en de patiënten geen medicijnen hoeven te gebruiken.


Chinese geneeswijze Breda

De aanpak van de gezondheidspraktijk Danergia

Een acupunctuur behandeling begint meestal met een intakegesprek waarbij de acupuncturist informatie verzamelt over de gezondheid en klachten van de patiënt. Dit kan bestaan uit het stellen van vragen over het medische verleden van de patiënt, het doen van een lichamelijk onderzoek en het beoordelen van de pols en de tong van de patiënt.

Na het intakegesprek zal de acupuncturist de juiste acupunctuurpunten selecteren op basis van de verzamelde informatie en de traditionele Chinese geneeskunde. De acupuncturist zal vervolgens zeer dunne naalden in deze punten plaatsen. Deze naalden blijven meestal tussen 15 en 30 minuten zitten. Sommige mensen ervaren een licht tintelend of prikkelend gevoel bij het inbrengen van de naalden, maar de behandeling wordt over het algemeen als pijnloos beschouwd.

Na de behandeling kan de patiënt eventueel aanvullende behandelingen ontvangen, zoals warmte- of kruidenbehandelingen. De acupuncturist zal ook advies geven over veranderingen in de levensstijl die kunnen helpen om de klachten te verminderen.

De behandelingen worden meestal een paar keer per week gegeven en de totale duur van de behandeling kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de aard en ernst van de klachten. Naarmate de behandeling vordert, zullen de klachten van de patiënt over het algemeen afnemen totdat ze helemaal verdwijnen.

Lees hier meer over de Gezondheidspraktijk Danergia acupunctuur Breda

Vul hieronder het formulier in als u vragen heeft en dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op!

Locatie van ons praktijk.